Perbezaan Handphone Original Set dan AP Set

Assalamualaikum..

Ramai diantara kita yang xtahu ape perbezaan antara Ap set dan original set. dari segi waranty ke, buatan cina ke, xde sirim ke. Ape yang mereka tahu, handphone Ap adalah handphone yg kurang waranty.

Ap Set:
handphone Ap set ialah hp yg mane komponen-kompenan hp seperti skrin, bateri, ic, board dan sebagainya dibawa masuk secara tercerai satu persatu oleh syarikat handphone berdaftar lalu dipasang di malaysia. Tetapi, barang-barangnya masih lagi original cuma perbezaannya dipasang di Malaysia. Tentang jaminan/warranty pula diberi oleh pekedai tempat hp itu dibeli dan hanya terhadap kedai itu. oleh yang demikian, hp Ap set adalah murah berbanding hp Original set disebabkan oleh ketiadaan duti import dan cukai serta warranty dari jenama tersebut.


Original Set:
hp Original set ini dibawa masuk 'sebiji-sebiji' tanpa menceraikan setiap komponen itu. Lalu ia akan dikenakan duti import oleh kastam. Namun, warrantynya adlah seluruh malaysia dan boleh membaiki hp itu ke mana-mana syarikat handphone yang berdaftar. oleh yang demikian, Handphone Original set adlah lebih mahal berbanding dengan Ap set.


p/s- kebanyakkan pekedai di luar sana hanya menjual handphone Ap set kerana kosnya lebih murah berbanding dengan kos original. Namun, berhati-hati apabila membeli handphone di luar sana agar tidak membeli handphone RE-COND.

jumpe lagi...

2 Response to "Perbezaan Handphone Original Set dan AP Set"

  1. Anonymous Says:
    June 15, 2013 at 12:19 PM

    Kalau samsung S4 harga rm1450..adakah ia barang ori atau ap set..

  2. techgempak says:
    May 2, 2014 at 5:25 AM

    AP set adalah lebih murah dari ORI Set